Kako biramo i ko nas predstavlja u Vijeću naroda Republike Srpske?

Objavljeno: 24. 5. 2018 u 13:21h

Zakonodavnu vlast u Republici Srpskoj vrše Narodna skupština Republike Srpske i Vijeće naroda Republike Srpske. Prvi Ustav Srpske, onaj iz 1992. godine, nije predvidio Vijeće naroda kao zakonodavni organ. Čak ni poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada Republika Srpska ulazi u sastav Bosne i Hercegovine, to nije učinjeno.

Međutim, 2002. ustavnim amandmanom određeno je da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati konstitutivan narod u Republici Srpskoj, a daljim amandamnima osnovano je Vijeće naroda, koje u obavljanju zakonodavne funkcije nije jednako Narodnoj skupštini i ono ne donosi zakone i druge akte, već samo vrši nadzor zakona i štiti nacionalne interese konstitutivnih naroda i onih iz reda ostalih.

Vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda su definisani na sljedeći način:

  • ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti;
  • identitet jednog konstitutivnog naroda;
  • ustavni amandmani;
  • organizacija organa javne vlasti;
  • jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka;
  • obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno nasljeđe;
  • teritorijalna organizacija;
  • sistem javnog informisanja;

Vijeće naroda se sastoji od 28 delegata, i to tako da svaki konstitutivni narod ima isti broj delegata, po 8 i 4 delegata iz reda ostalih.

Mandat delegata u Vijeću naroda traje 4 godine, a delegate biraju odgovarajući klubovi narodnih poslanika u Narodnoj skupštini, koji se formiraju samo u tu svrhu po nacionalnoj pripadnosti narodnih poslanika.

Vijeće naroda ima jednog predsjedavajućeg i tri potpredsjedavajuća, tako da po jedna funkcija pripada svakom konstitutivnom narodu i ostalim. Radna tijela Vijeća naroda su Administrativna komisija i Ustavna i zakonodavno-pravna komisija. Predsjedništvo Vijeća naroda čine predsjedavajući i potpredsjedavajući. Sekretar Vijeća naroda učestvuje u radu Vijeća naroda bez prava odlučivanja. Kolegijum Vijeća naroda sačinjavaju: predsjedavajući, tri potpredsjedavajuća, sekretar i predsjednici klubova delegata.

Baš kao što je slučaj sa PS BiH, ni ovdje delegati nemaju mnogo posla, a za to dobijaju velika primanja. Plata delegata u Vijeću naroda iznosi 2.500 KM, potpredsjednici imaju 3.200 KM, dok predsjednik Vijeća naroda ima 3.500 KM. Iako je druga po snazi zakonodavna instantca u Republici Srpskoj, opravdano je postaviti pitanje da li su ove plate opravdane? Kako ne učestvuju u donošenju zakona, već ih samo analiziraju zarad zaštite nacionalnog interesa, činjenica je da je obim posla dosta manji, a plate su iste kao poslanicima u Narodnoj skupštini.

Autor: Aleksandar Stojanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?