Koliko stanovnika ima Republika Srpska, a koliko ih ima pravo glasa?

Objavljeno: 24. 5. 2018 u 13:21h

Centralna izborna komisija BiH (CIK) utvrdila je ukupni broj birača u BiH, prema kojem u Republici Srpskoj ima 2.091.973 lica sa pravom glasa, dok je ukupan broj stanovnika prema posljednjem popisu 1.170.342 stanovnika. To bi značilo da u RS, pravo glasa ima više lica, no što ima stanovnika, jer je razlika 921.631.

Nameće se pitanje kako to da je utvrđen veći broj lica sa pravom glasa, no što RS stanovnika ima?

“Pasivna registracija birača je uvedena 2006. godine. Od tada svi punoljetni državljani BiH koji izvade CIPS-ovu ličnu kartu bivaju upisani u birački spisak. Birački spisak se pravi na bazi podataka iz CIPS-a, a popis stanovništva je rađen drugom metodom, o čemu mi ne možemo govoriti  jer to nije naša nadležnost. Ali mozemo navesti samo jedan od mogućih razloga nastanka razlika koje vi spominjete. Npr. veliki broj osoba je na biračkom spisku jer imaju prijavljeno prebivalište u BiH ali su u inostranstvu i nisu popisane”, rekla je službenica za odnose sa javnošću CIK-a, Maksida Pirić.

Objašnjenje za razlike u brojkama leži u prvom redu u činjenici da se na biračkom spisku nalaze svi oni koji imaju ličnu kartu matične države. I kako je već primijetan trend odlaska stanovništva iz BiH, a samim tim i iz Republike Srpske – ljudi koji odlaze da žive u inostranstvo, a imaju domaće državljanstvo i dokumentaciju kojom to potkrepljuju, zadržavaju biračko pravo. Ono je neotuđivo.

Najvidljivija razlika između broja birača i broja stanovnika, jeste u velikim gradovima, kao što je Banjaluka, a ukupan broj birača u BiH se utvrđuje na osnovu podataka koje CIK dobije od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Centralna Izborna Komisija BiH zaključuje i potvrđuje Centralni birački spisak dan prije raspisivanja izbora sa stanjem u 24:00. Za birače koji glasaju van BiH, 75 dana prije održavanja izbora u 24:00. Za birače koji glasaju na redovnom biračkom mjestu 45 dana prije održavanja izbora u 24:00, a u konačnici, na dan održavanja izbora u 24:00.

Autor: Olivera Peranović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?