Koliko žena mora biti u NSRS, a koliko u Parlamentu, i mora li se ispoštovati polna zastupljenost?

Objavljeno: 24. 5. 2018 u 13:22h

Žene su i danas još uvijek manjinski zastupljene u predstavničkim redovima. NSRS ih trenutno broji 20, od ukupno 83 poslanika, koji čine sastav NSRS.

Izborni zakon RS, na sledeći način reguliše stavku polne ravnopravnosti:

“Svaka lista kandidata uključuje kandidate muškog i ženskog pola. Kandidati pola koji je manje zastupljen raspoređuju se na liste kandidata na sledeći način: najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola među prva dva kandidata, dva kandidata manje zastupljenog pola među prvih pet kandidata i tri kandidata manje zastupljenog pola među prvih osam kandidata itd. Broj kandidata manje zastupljenog pola mora biti najmanje jednak ukupnom broju kandidata na listi podeljenom sa tri, zaokruženim na prvi niži celi broj.”

S druge strane, prema izbornom zakonu BiH, ravnopravnost polova, kada su u pitanju kandidatske liste, takođe treba biti ispoštovana. Naime, na kandidatskim listama mora biti zastupljenost jednog pola najmanje 40%. Međutim, za preuzimanje funkcija, u zakonima oba entiteta, nema polnog kriterijuma.

Tragom tih podataka smo provjerili kako se tretira i polna zastupljenost u Parlamentu BiH, koji se sastoji od Zastupničkog doma i Doma naroda.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH čini 15 izaslanika, od kojih su dvije trećine (po pet Bošnjaka i Hrvata) izaslanici iz Federacije Bosne i Hercegovine, a jedna trećina (pet Srba) izaslanici iz Republike Srpske. Od toga, prisutne su samo dvije žene.

Zastupnički dom broji 42 člana, od kojih se dvije trećine direktno biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorija Republike Srpske. U zastupničkom domu imamo 10 žena.

Kao što vidimo, ovde su navedeni kriterijumi izbora koji se strogo moraju poštovati, jer su oni od vitalnog nacionalnog interesa, čijim kršenjem bi bio povrijeđen Ustav.

Sa druge strane, ustavna i zakonska legislativa nalažu ravnopravnost muškaraca i žena u svim segmentima života, pa tako i u javnom. Međutim, tretman žena u praksi, kao što vidimo iz priloženih brojki, u ovoj sferi je ipak drugačiji.

Autor: Olivera Peranović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?