U toku ovjera kandidatskih listi i obrada prijava birača izvan BiH

Objavljeno: 31. 7. 2018 u 20:04h

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je danas da se u ovom trenutku paralelno sprovode dvije vrlo važne aktivnosti u izbornom procesu, a to su ovjera kandidatskih listi i obrada prijava birača koji su se registrovali da glasaju izvan BiH.

Iz CIK-a podsjećaju da je do isteka roka, odnosno do 9. jula, dostavljeno 808 kandidatskih listi sa imenima 7.600 kandidata.

Na sjednici održanoj 19. jula CIK BiH je ovjerio 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za njih 166 utvrđeno da imaju nedostatke kao što su zastupljenost polova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao.

Politički subjekti za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke obaviješteni su da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. jula, do 16.00 časova otklone te nedostatke. Pri kraju je provjera tih naknadno dostavljenih redovnih kandidatskih listi.

Planirano je da se na sjednici u četvrtak, 2. avgusta, nastavi proces ovjere redovnih kandidatskih listi, a nakon toga, do 8. avgusta do 16.00 časova traje rok za dostavu kompenzacijskih listi.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore u BiH koji će biti održani 7. oktobra, CIK BiH će do 23. avgusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja.

Druga značajna aktivnost koju u ovom trenutku sprovodi CIK BiH jeste obrada više od 90.000 primljenih prijava za registraciju birača izvan BiH.

Iz CIK-a BiH posjećaju da je rok za prijem tih prijava istekao u ponoć 24. jula.

Imajući u vidu činjenicu da su uglavnom sve prijave primljene pred istek roka, konkretno samo posljednjeg dana oko 20.000, bilo je potrebno organizovati rad više timova u dvije smjene i iskoristiti sve kadrovske i tehničke kapacitete da bi ta aktivnost bila zvršena na vrijeme, odnosno do 23. avgusta.

Do sada je obrađeno oko 47.000 prijava, među kojima oko 5.000 ne ispunjava uslove za registraciju za glasanje izvan BiH.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?