Vanja Lakić: Ja branim narod

Objavljeno: 1. 10. 2018 u 15:05h

Tokom predizborne kampanje dobijamo razna obećanja, od gradnje novih puteva do povećanja penzija i plata, ali  imamo mali procenat  kandidata koji je spoznao  stvarne probleme običnih građana.  Zanimalo nas šta nudi Vanja Lakić, kandidat za Narodnu skupštinu Republike Srpske, te nam u razgovoru otkriva planove kako  će u naredne četiri godine pokušati poboljšati situaciju u državi.

Svjedoci smo vremena  u kojem je teško riješiti stambeno pitanje mladima koji žele da stvaraju porodicu a što predstavlja jedan od najvećih problema zbog kojih se mladi ne odlučuju na potomstvo.  Vi ste neko ko kao advokat više od sedam godina zastupa  i štiti građane, da li kroz stečeno iskustvo vidite rješenje  ovog problema?

„Svoje znanje i iskustvo bih iskoristila da pokušam poboljšati stambeno pitanje mladih na način da država  subvencioniše dio kredita mladim ljudima  za ostvarenje stambenog pitanja. Smatram da riješeno imovinsko i privredno stanje je veoma bitno za napredak jedne zemlje.“

vanja lakić
Loša ekonomska situacija često one najugroženije dovodi do toga da ne mogu redovno platiti ni osnovne račune, poput dugova za struju i vodu i ostale komunalije. Zbog čega se oni kao takvi najviše puta nađu u situaciji da budu tuženi. Postoji li način da se prestane sa mučenjem ovih već i previše ugroženih gradjana?

“S obzirom da se bavim advokaturom, redovno nailazim na ovakve probleme. U naredne četiri godine  radiću na tome da se donese  Zakon o otpisu duga kao što su  dugovi za struju, vodu i sve ostale komunalije  u iznosu od oko 1000 KM( neke zemlje EU već  ovaj zakon primjenjuju). Ovaj zakon bi se primjenjivao na socijalno ugrožena lica, porodice poginulih boraca i nestalih lica, kao i porodice sa više od troje djece, lica koja koriste tuđu njegu. Ja sam već razgovarala sa ekspertima iz te oblasti i zaključili smo da je ovo moguće i realno.“

Sigurno ste zbog profesionalnog angažmana svjesni koliko građani izgube vremena oko precedure dobijanja određene dokumentacije.  Pokušaćete nešto uraditi povodom toga?

„Zahtjevala bih da se riješi  problem loše organizacije u javnoj upravi, koja svima predstavlja veliki problem, da se pojednostavi procedura dobijanja određene dokumentacije i tako olakša građanima.“ Ovo je veoma jednostavno riješiti, samo je potrebno pojednostaviti procedure i obučiti zaposlene da na jednostavniji način izvršavaju svoje zadatke. Zaposleni moraju shvatiti da su oni tu zbog građana,  a ne da su građani tu zbog njih.

Više od sedam godina bavite se advokaturom, šta u Vašoj profesiji predstavlja jedan od  najvećih izazova?

„Zajedno sa kolegama nailazim na problem loše donesenih i  prevedenih EU zakona, koji se kao takvi ne mogu primijeniti u našoj državi.  Zbog toga ću se zalagati  da se prestane sa praksom „Google Translate“ prevodjenja zakona, nego da se donosu zakoni koji mogu biti  primljenljivi u našoj državi. Sad se dešava da zakone pripremaju ljudi koji nisu stručni ni kvalitetni niti znaju pripremati zakone, pa vrlo često pribjegavaju prepisivanju Zakona iz drugih zemalja. Vrlo često se dešava da u zakonu stoji riječ koju mi ne razumijemo, jer ju je tako prevodilac preveo. Ovo je apsurdno. Takvi zakoni ostaju mrtvo slovo na papiru. Vrlo često se dešava da jedan zakon isključuje drugi. Sve to otežava primjenu takvih zakona i kao takvi oni ostaju ne upotrebljivi. Cilj mene i tima,  sa kojim bih  radila  je upravo da se pročiste svi zakoni  koji nisu primjenljivi, koji su se pokazali kao nekvalitetni, tako da državu postavimo na čvrste noge.“ A da bismo postavili državu na čvrste noge, potrebno je izgraditi dobar i čvrst temelj, a to su kvalitetni Zakoni.

Šta je sa sudstvom,  sve češće imamo komentare da narod ne vjeruje u odluke suda?Smatra se da je sudstvo postalo pristrasno podobnima?

„Sudovi moraju da odlučuju nepristrasno, ne smiju da donose  odluke pod silom pretnjom,  i prinudom.  Sada se dešava vrlo često da su sudije pod pritiskom primorani da donesu odeđenu odluku. Najčešće taj pritisak dolazi od vladajuće strukture.Naravno da ja ovo zaključujem iz prakse i odluka koje dobijam od sudova. U ovakvim uslovima sudijama i tužiocima je veoma teško raditi. Ovo je nedopustivo, jer niko  ne smije  na sudijsku funkciju uticati. Nekada su se sudije jako cijenili i to je bila funkcija prema kojoj je svako imao respekt, a danas je na žalost srozana na dno dna, tako da neki ne prezaju da sudije napadaju i na ulici. Treba da vratimo  sudijsku funkciju na te grane koje su bile recimo za vrijeme komunizima.“

Vi ste vrlo cijenjeni kao advokat, šta Vas je privuklo da se kandidujete i angažujete u politici? Koji je Vaš cilj?

„Cilj mi je da našu državu postavimo na čvrste noge, a da bi je postavili na čvrste noge potrebno je da imamo dobre zakone, a upravo ja dolazim iz te oblasti i znam da mogu da utičem na donošenje dobrih, kvalitetnih zakona koji će biti primjeniljivi. Ja nemam klasičnu kampanju,  niti klasičan politički program. Oni koji me poznaju znaju koliki sam borac  za istinu, slobodu i pravdu i da ću sigurno  u  skupštini  biti ažurna i aktivno učestovati u donošenju zakona i odluka,  a kritikovanju naravno, jer je to oblast koju  poznajem i volim. Ja branim narod.“

Na koji način možemo dobiti povjerenje stranih investitora i privući ih da ulažu u našu zemlju?

„Zalagaću se za kvalitetno rješavanje imovinsko -pravnih  odnosa u državi i na taj način povećati povjerenje stranih investitora , koji bi tada mogli i željeli  više ulagati u našu državu. Sarađujem sa mnogo stranih investitora, oni su zainteresovani da više ulažu u našu državu, ali problem predstavljaju imovinsko-pravni odnosi, dozvole i administracija. Zbog toga treba da riješimo imovinsko pravne odnose, kao i problem čekanja građevinskih i drugih dozvola, na čemu ću raditi. Moja vizija  i jeste   “Banja Luka, grad u koji možete sigurno uložiti.“ Čvrsto stojim iza ove devize, jer znam da mojih angažmanom mogu doprinjeti brzem, lakšem i ekonomičnijem rješavanju problema koji se tiču stranih investicija u našoj zemlji. A od investianja i proizvodnje zavisi i razvoj jedne države. Da je ovo sve istina i da sam ja jako odlučna u svojim namjerama i ciljevima govori u prilog i činjenica da sam zajedno sa mojom Partijom Sloboda prva se suprostavila Eko toplani, koja je pokušala da nametne nove namete korisnicima toplotne energije, a koji po zakonu nisu mogli biti nametnuti. Podnijeli smo inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika koji uredjuje ovu oblast i niz privatnih tužbi, a koje su osnovane, pa je za očekivati da će sve biti riješeno u korist građana.

Izbori 2018

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?