Zastupnik ili poslanik – ko bolje zarađuje?

Objavljeno: 24. 5. 2018 u 13:21h

Bosna i Hercegovina je u mnogo čemu specifična država, a jedna od specifičnosti je da na nivou države imamo i 2 entiteta, a u okviru jednog od njih 10 kantona. Svaka od ovih jedinica ima i svoj Parlament, odnosno Skupštinu. Za državu gdje je siromaštvo svakodnevnica, reklo bi se ogromna stopa birokratije.

Međutim, da li je to balkanska zajedljivost i zavist kao ona ,,nek’ komšiji crkne krava“ ili je čista radoznalost, običnog građanina najviše zanimaju plate parlamentaraca.

Opštepoznato je da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine jedna vrsta raja u ovoj državi, jer za najmanju količini rada u ovom tijelu poslanici su najbolje plaćeni. Najplaćeniji u regionu, a u samom vrhu i u Evropi!  Početna plata parlamentarca u PS BiH je između 3.805 i 4.138 KM. Ona se računa tako što se kao osnovica za obračun plata u institucijama BiH uzima iznos od 475,69 KM i množi se sa koeficijentom koji za parlamentarce iznosi 8 i 8,7%.

Uz taj iznos, parlamentarci u PS BiH imaju i zastupnički paušal koji iznosi 713,54 KM. Uz to, parlamentarci dobijaju i 300 KM regresa i 6 KM po danu za topli obrok. Parlamentarci koji putuju više od 40 kilometara do Sarajeva dobijaju naknadu za odvojen život u iznosu od 300 KM. Kada se sve izračuna, naknade koje primaju zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iznose i preko 5400 KM!

Što se tiče Republike Srpske, prosječna plata poslanika u najvišem državnom organu iznose oko 2.450 KM.

Najveću platu ima predsjednik Narodne skupštine koja iznosti 3.500 KM, a njegova tri zamjenika primaju mjesečni iznos u visini od 3.100 KM. Poslanici koji nisu profesionalizovali svoj mandat primaju 1.650 KM, dok se plata profesionalnog poslanika kreće u gorepomenutom prosjeku. Međutim, pored tih podataka, bitno je napomenuti da su primanja poslanika znatno veća kada se pridodaju minuli rad, dnevnice za službena putovanja, preraspodjela sredstava koja dobijaju poslanički klubovi i još nekih prinadležnosti.

Tako npr. šefovi poslaničkih klubova imaju veće plate od svojih kolega poslanika i njihove mjesečne zarade iznose 2.800 KM. Za njima mnogo ne zaostaju i predsjednici odbora i komisija koje djeluju u sklopu Narodne skupštine, tako da oni imaju dodatnih 245 KM na obavljanje tih dužnosti.

Članovi odbora i komisija nemaju dodatnu zaradu za obavljanje svojih poslova. Ipak, neki od predsjednika odbora su ujedno i šefovi poslaničkih klubova, tako da su njihove zarade na mjesečnom nivou značajno veće u odnosu na „obične“ poslanike.

Kada se zapitamo šta to potakne čovjeka da odluči da se kandiduje za narodnog predstavnika u jednoj od mnogobrojnih skupština, pored imuniteta koji ima, dovoljno je pogledati prosječna primanja istih da bi se bolje razumjela novo, demokratsko, predstavničko uređenje Bosne i Hercegovine.

Autor: Aleksandar Stojanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?